china g036af73a6 640W nowoczesnym świecie kiedy przewiezienie jakiegokolwiek produktu na inny kraniec globu nie jest wielkim wyzwaniem, jesteśmy nawykli do jedzenia produktów, które dla naszych przodków byłyby przynajmniej egzotyczne. Nie poświęcamy uwagi temu skąd pochodzi nasze pożywienie, a często pochodzenie różnych produktów jest ciekawe.

To, że herbata pochodzi z Chin wiedzą prawie wszyscy. Jednakże pochodzenie najbardziej rozpowszechnionej w dzisiejszych czasach odmiany – herbaty czarnej – dla wielu ludzi nie jest już takie oczywiste. Mieszkańcy Chin oryginalnie pili bowiem jedynie herbatę białą, zieloną lub czerwoną. Herbata czarna pojawiła się dzięki europejskim handlarzom, którzy importowali ją do Europy. Jak do tego doszło? Otóż herbata transportowana przez długie miesiące w lukach drewnianych żaglowców utleniała się o wiele bardziej niż początkowo było zaplanowane. Dostawała przez to mocniejszego smaku.

Innym produktem od zawsze kojarzonym z Chinami jest ryż. Najnowsze badania dowodzą, że ryż został po raz pierwszy udomowiony w dolinie rzeki Jangcy nawet 11500 lat przed naszą erą. Nie każdy jednakże wie, że hodowlę ryżu zupełnie niezależnie rozpoczęto także w Afryce. Dzisiaj hoduje się ponad 40000 odmian ryżu. Są one podstawą wyżywienia przeszło 50% ludzkości.

Kolejną rośliną, która stanowi jeden z najbardziej istotnych elementów diety w rejonach, z których się wywodzi jest smaczliwka wdzięczna. Nic Wam to mówi? Jej owoce znamy jako awokado, a sama roślina jako Awokado Właściwe. Badania wykopaliskowe wykazują, że drzewa te były hodowane już 9000 lat temu w Ameryce Środkowej. O tym jak korzystne dla zdrowia jest jedzenie awokado wiemy od dawna. Niestety jest to poważny problem dla ludności okolic, gdzie hoduje się te rośliny. Wzrost popularności owoców smaczliwki jako elementu zdrowego żywienia w krajach zachodnich spowodował wzrost cen, przez co dostępność tego zdrowego owocu zmniejszyła się dla ludności terenów gdzie jest uprawiany.

great wall gdcd17e14f 640Wróćmy jednakże do napojów. W ostatnim czasie nawet w Anglii będącej ostoją miłośników herbaty, na podium jeśli chodzi o popularność wychodzi kawa. Istnieją dwie koncepcje dotyczące pochodzenia nazwy tego napoju. Pierwsza wywodzi pochodzenie od arabskiego wyrazu kahva. Inna teoria mówi, że nazwa wzięła się od Kaffy – obszaru i miasta w Etiopii. Obie wersje dużo mówią o proweniencji kawy. Nasiona tej rośliny zaczęły być wykorzystywane przez Etiopczyków już w I tysiąclecie p.n.e. Początkowo używano ich całkiem inaczej niż dzisiaj. Napój przygotowywany z kawy, był gotowany z… masła i soli. Metodę preparowania nasion przez prażenie opracowano w Jemenie, dokąd kawa trafiła z arabskimi handlarzami. Stamtąd wraz z Beduinami upowszechniła się na wszystkich ziemiach zamieszkanych przez Arabów.